3D

Miért tűnhetünk ki a tömegből a 3D animáció segítségével?

Minden téren a videós tartalmak hódítanak, ezért az imázsfilm, showreel hiánya hamar piaci előnyhöz juttatja a konkurens vállalkozásokat.

Miután a videóra való igény megszületik, gyakran találkozunk azzal, hogy a hagyományos filmes módszerek zátonyra futnak, amennyiben a termék még nem készült el, a szolgáltatás vizuálisan nehezen megfogható, esetleg üzleti, jogi megkötések vannak a területen, nem lehet forgatni, titkos a gyártási metódus.

2020.09.15.

A 3D animáció viszont tökéletes megoldás lehet, hogy egy rendhagyó, izgalmas mozgóképes anyagot hozzunk létre, főként a klasszikus filmes eszközökkel nehezen megfogható területeken. Így hoztuk például létre a HEROS tűzoltógépjármű-gyártó imázsfilmét, 250 munkaóra során, több mint 2500 alkatrész mozgásba hozásával.

A 3D animáció csodákat rejt

 

Idézzük fel, amikor gyermekként a fantáziánk a házfalon lévő repedés mögé tündérlakást rajzolt, a fa törzsében manók suttogtak és a kíváncsiságunk által hajtva bármit szétszereltünk, hogy meglessük, mi lapul belül. Hát, dióhéjban, ezt nyújtja a 3D animáció a klasszikus filmes megoldásokhoz képest.

Érzékletes szemléltetés, ha megelevenedik az épülő irodaház látványterve a projekt tárgyalásai során. Komoly segítség a még gyártás alatt álló termék bemutatásában, értékesítésében, ha dinamikusan előttünk épül fel alkatrészeiből a komplex jármű. Lenyűgöző, ha betekintést nyújtunk egy winchester szabad szemmel nem látható működésébe.  

Már maga 3D szimuláció garantálja egy téma friss, újszerű és professzionális megközelítését, hiszen leveti magáról a filmes eljárás megkötéseit. A módszer kevéssé elterjedt, de valójában mindent meg lehet fogni vele, univerzális eszköz, amely igényesen és megfogható módon képes filmet létrehozni.

Hogy lehet szétszerelni egy tűzoltóautót?

 

A megfejtés: nagyon drágán. A HEROS esetében a konvencionális filmes módszerek a tűzoltóautó heverő alkatrészeit és az összeszerelői munka olajos, munkás oldalát lettek volna képesek megmutatni a lehetséges vevőknek.

A 3D szimuláció segítségével viszont nemcsak, hogy életre keltettük és mozgásba hoztuk a jármű egyes alkotóelemeit, de a felépülése egy heroikus dramaturgiát követ. Az animáció célja az volt, hogy a tűzoltóság drámai helytállása, a tűzoltóautók olajozott működésének valódi súlya, jelentősége megérintse a nézőt. Így a még gyártás alatt álló termék technikai paramétereihez a bemutatás során olyan érzelmi faktorok csatlakoztak, amelyek építik a kivitelező hitelességét, felkeltik és megragadják a potenciális vásárló figyelmét.

Természetesen tűzoltóautót specifikációs lista alapján választ a megrendelő – az imázsfilm abban segít, hogy a döntéshozók elé kerüljön a márka, a termék és az a bizonyos specifikáció. A 3D szimuláció segíthet megmutatni a láthatatlant, de ezen felül a prefesszionális kivitelezés fokmérőjévé is válhat.

Videót rögzíteni bárki tud. 3D animációt létrehozni csak kevesen.

 

A 90-es években megérkeztek a személyi számítógépek és a Photoshop. Ahogy egyre többen hozzáfértek a PC-khez és megtanulták használni a szoftvert, úgy tényleg bárki képes volt állóképet létrehozni. Ma ugyanezt éljük a videórögzítésre alkalmas, jó minőségű kamerás mobilok megérkezésével: ma már mindenki filmkreátor, rendező, operatőr. A legszemléletesebben a social médián láthatjuk, amint mindent eláraszt az gyenge minőségű videós tartalom.

A 3D animáció esetében viszont ez a popularizálódás még nem indult el: komoly technikai tudást, magas szintű szoftverismeretet és masszív hardveres felszereltséget igényel. A 3 dimenziós szimulációval könnyű unikális tartalmat létrehozni a technikai igénye, a kivitelezés költsége és a megközelítése miatt. Ha mindez magas szakmai színvonallal társul, akkor igazán exkluzív végeredményre számíthatunk.

A színvonal megítélésekor és a kreatív csapat kiválasztásakor sok vállalkozás a sötétben tapogatózik. Nálunk az a módszer vált be, hogy egy alapos és hosszú egyeztetés során mintafilmekkel segítünk a színvonal meghatározásában, példákkal szemléltetjük a különböző 3D-s metódusokat.

Nem hozzuk meg a döntést helyetted, hanem “kölcsönadjuk” a szakmai tudásunkat, hogy önálló döntés születhessen a 3D animációról. A megbeszélések végére mindig kialakul egy precíz terv, amely alapján aztán lendületesen, kreatívan megszülethet egy látványos és lenyűgöző animáció.

Akár formabontó filmes módszert keresünk, akár vizuálisan nehezen megfogható témát járnánk körül: érdemes észben tartani a 3D animáció lehetőségét!

 

Korábbi bejegyzéseink

Az aranyórától a nagyfilmes hatásig: a jó drónvideó titkos összetevői

A titkok mindig érdekesek, különleges tudást, izgalmas meglátást hordoznak és éppen ezektől az apró (akár szakmai) titkoktól válik valami érdekesebbé és izgalmasabbá, többé, és erősebbé. Természetes, hogy nekünk is vannak (szakmai) titkaink amiből hármat – hiszen annyi a magyar igazság – elmondunk. Aranyóra, zene, és nagyfilmes technika – ők azok.

Employer branding videók

A cél az, hogy megtaláljuk a legjobb, a cég kultúrába legkönnyebben beilleszthető leendő munkavállalót. Ehhez a legegyszerűbb út az, ha őszintén megmutatjuk a cégünket és azt is kristálytisztán kommunikáljuk kit keresünk. Íme, melyek azok az eszközök, amellyel egy employer branding videó hatásos lehet.

Az archaizáló filmek

Ha láttál már a filmtörténet kezdetekor készült filmet – ilyen lehet egy pár perces Chaplin némafilm, vagy akár egy néhány másodpercig tartó fekete-fehér rövidfilm egy régi utcajelenettel – akkor már láttál archaikushoz hasonló filmet.

Betűtípus a vizuális kommunikáció során

A betű összeköti az olvasót az íróval, a márkát a fogyasztóval. Híd a gondolat és a megértés között.
A betűtípusok a marketingkommunikáció csöndes hősei – olyan üzenetet adnak át a márkádról, amit a fogyasztók ezredmásodpercek alatt átvesznek. Sokszor magukon viselik a technikai paramétereket és a tervező stílusát is, de a design soha nem lehet öncélú, elsődlegesen mindig a kommunikációs platformnak kell megfelelnie.

Motion graphic designer wanted!

Motion graphic designer wanted!
Szabadúszó vagy és jól esne egy kis stabilitás? Épp multis mókuskerékben pörögsz és szabadulnál?
Csatlakozz hozzánk! Az Animatiquánál magabiztosan tudjuk, hogy a minőségi, művészi munkához egészen más folyamatokra van szükségünk, mint ami egy ügynökségnél megszokott. Úgy alakítottuk ki a csapatot, a megrendelőinkkel folyó kommunikációt és munkát, hogy azok valóban a létrejövő alkotásokat szolgálják. 6 éve gyártunk filmes és animációs tartalmakat hazai és nemzetközi piarca.