Imázsfilm

3 tényező, amit ismerned kell, ha exkluzív imázsfilmet szeretnél

Egy-egy szektoron belül hamar elcsépeltté válnak a klasszikus filmes ötletek: a szállodaiparban a fényűzés szimbólumai, a gyártásban a technológia száraz szemléltetése és így tovább.

Az imázsfilm lényege pontosan az lenne, hogy a márkát egyedien, megjegyezhetően mutassa be, így ha szolgaian belesimul a felhozatalba, akkor nem tölti be a funkcióját. Mit tehetünk azért, hogy tucattermék helyett egy márkaspecifikus és emblematikus alkotás készüljön? A mai cikkben ezt a problémát járjuk körül.

2020.10.13.

Kitűnni a tömegből – nem ráadás, hanem alapkövetelmény

 

A 21. században, amikor szinte már mindenki rendelkezik videórögzítésre alkalmas eszközzel, minden egyes marketingeszköznek meg kell küzdenie az információs zajjal és a reklámvaksággal. Elöntik az életünket a hirdetések és mi azzal a lendülettel negligáljuk is a reklámcéllal készült tartalmakat, meg se látjuk őket.

Amikor egy márkát szeretnénk bemutatni, akkor a brand, a cégfilozófia, az üzenet, az üzleti cél mellett ezt is figyelembe kell vennünk: kötelező az ötlettel és a kivitelezéssel is kiemelkedni az átlagos felhozatalból, ha azt szeretnénk, hogy az imázsfilm egyáltalán betöltse a célját. Ha ez nem sikerül, akkor egy szokványos videó jön létre, amely nem hozza majd közelebb a vásárlókat, nem építi a cég hitelességét és nem támogatja az értékesítést. Abban egyetérthetünk, hogy ez a legrosszabb elköltése a marketingbüdzsének.

Egy imázsfilm megtervezésekor meg kell találni az az extrát, azt a pluszt, ami a márka stílusához illeszkedve kiemeli őt a tömegből. Nézzünk egy példát!

 

Unortodox megoldások kellenek

 

A G-SMT exkluzív üzeme SMT gyártással foglalkozik, tehát felületszerelt gyártástechnológiával – őszintén szólva ez önmagában nem egy mozivászonra kívánkozó filmes téma. A cégvezetés felismerte, hogy mozgóképes anyagra van szükségük ahhoz, hogy karakteresen képviselhessék magukat az üzleti partnereik előtt az online felületeken és a szakmai expókon. Fontosnak tartották kiemelni, hogy a vállalkozásuk a hazai szektoron belül is kiemelkedő.

Ezért amikor belefogtunk az imázsfilmük készítésébe, az volt a célkitűzés, hogy egy karizmatikus filmet hozzunk létre, ami által beazonosíthatóvá válnak. Egy teljesen egyedi javaslatot igényelt a projekt, ami pozitív színben tünteti fel őket és megjegyezhetővé teszi a vállalkozást a felületszerelt gyártástechnológiai piacon.

A megoldás az ő esetükben a LEGO lett. A munkatársakat helyettesítő figurákkal a film a gyártás világából játékosan, lazán kikacsint, kedves gyermekkori emlékeket felidézve a nézőben. A száraz tények és a szektorban mindenhol hasonló gyártósor bemutatása helyett érzelmeket kiváltó LEGO elemeket használtunk és az adatok megjelenítésére professzionális, esztétikus motion tracking technológiát alkalmaztunk.

A hipotézis a gyakorlatban is működött: az expókon a brandhez kötik a videót, kiemelkednek a tömegből. A videó megtorpantja a szakmai látogatókat és megragadja a figyelmüket. Ezzel az unortodox megoldással egyedi módon tud kiemelkedni a tömegből a film és eljuttathatja a márka üzenetét a célcsoporthoz.

De vajon mi kellett ahhoz, hogy egy szektoron belül felismerhető legyen ez a márkához köthető extra? Hogyan születik meg egy egyedi, márkaspecifikus kreatív ötlet a videós anyagokhoz?

Az egyedi imázsfilmhez a tudatosság a kulcs: ezzel a 3 paraméterrel érdemes előre felkészülni

 

Az üzleti oldalról 3 tényezővel kell tisztában lenni, amikor egy különleges, páratlan videót szeretnénk létrehozni:

  1. A piaci helyzet, a szektor ismerete

Milyen marketingtevékenység zajlik a szektorban? Külső szemmel megvizsgálva mivel rendelkezik a konkurencia?

  1. A célcsoport ismerete

Kiket szeretnénk megszólítani az imázsfilmmel? A partnerek, a vásárlókat? Milyen marketingcsatornákon lehet őket a legjobban elérni? Milyen hatást akarunk rájuk gyakorolni?

  1. Az egyedi erősség, a USP (unique selling point) ismerete

Mit tudunk nyújtani, amit más nem? Mi a mi termékünk, szolgáltatásunk erőssége?

Ha ezeket ismerjük, akkor fog az imázsfilmre költött összeg a legjobban megtérülni: tudatosan, tervezetten lehet megszólítani a célcsoportot. A kreatív ötletek sosem lehetnek cél nélküliek, a kivitelezésnek minden pontjában az üzleti célt kell szolgálnia. Így a filmes csapat alkotóitól is ezt a szintű tudatosságot lehet elvárni az ötletelés és a megvalósítás során.

Ha ezekkel felkészülve vágunk bele az imázsfilm-készítésbe, akkor megalapozottan kezdődhet el egy izgalmas, produktív és költséghatékony folyamat, ahol megtaláljuk a márkához illeszkedő, kreatív és unortodox filmes megoldást.

https://vimeo.com/467635414

Korábbi bejegyzéseink

Nem a hossz a lényeg – vagy mégis?

A körülöttünk lévő világ gyors változásaihoz, legyen szó vírusról, háborúról vagy a globális felmelegedés következményeiről, meg kellett tanulnunk akarva-akaratlanul alkalmazkodni. Ugyanebben a sebességben kell a cégeknek is tartaniuk a versenyt a fogyasztói szokások változásaival és igazodniuk a trendek alakulásához.

Podcastok – ne csak halljuk, lássuk is!(?)

Megjelenésükkor sokan szkeptikusak voltak a podcastok létjogosultságát illetően, ám népszerűségük évek óta töretlen. Ki, miért, mikor és hogyan hallgatja/nézi ezeket a műsorokat? Tényleg, nézi is őket? Azaz a videós változat mennyire és miként tud sikeres lenni? Hallgassuk… és nézzük is meg a pro és kontra érveket!

Fókuszáljunk a multitaskingra!

Álljunk meg egy szóra, vagyis inkább többre, mert épp a címben rejlő – vélt vagy valós – ellentmondást fogjuk most boncolgatni. Szándékosan nem is nevezzük blogcikknek, ugyanis sokkal inkább egy vitaindító írásnak szánjuk, főleg, hogy eleve a téma is meglehetősen megosztó. Mi pedig mindenki véleményére abszolút nyitottak vagyunk, sőt, a tapasztalatcserét még kifejezetten hasznosnak is tartanánk e téren.

A videómarketing fajtái, üzenete, fogyasztói

Ahhoz, hogy a lehető leghatékonyabb legyen a videómarketinged, nemcsak azt kell tudnod, milyen lehetőségeid vannak, hanem azt is, hogyan aknázd ki ezeket. Ebben a cikkben bemutatjuk a videómarketing fajtáit, illetve azt is elmondjuk, milyen tartalomra vágyik a célcsoportod.

Itt és így használd a videómarketinget (és a hibák)

Bár a videómarketing egy szenzációs lehetőség ahhoz, hogy elérd a célcsoportodat és hatékonyan átadd nekik a számodra fontos üzenetet – vigyázat, szokatlanul nyersen fogunk fogalmazni –, a világon semmi értelme nincs, gyakorlatilag pénzégetés, ha nem jól használod. Annak például semmi haszna, ha elkészítesz egy videót, amit aztán soha sehol sem, vagy éppen rosszkor és/vagy rossz helyen használsz. Ahhoz, hogy ne ess ezekbe a hibákba, elmondjuk, mire érdemes figyelned.

A videómarketing

A marketingszakemberek egyetértenek abban, hogy a videómarketing a marketingstratégiád és a tartalommarketinged egyik legfontosabb olyan eleme, amelyet szinte minden platformon érdemes használnod. De mi is pontosan a videómarketing? Milyen előnyöket kínál számodra, mitől lesz jó és hogyan lesz hatékony? Cikkünkből – többek között – ezekre is fény derül.