Imázsfilm

3 tényező, amit ismerned kell, ha exkluzív imázsfilmet szeretnél

Egy-egy szektoron belül hamar elcsépeltté válnak a klasszikus filmes ötletek: a szállodaiparban a fényűzés szimbólumai, a gyártásban a technológia száraz szemléltetése és így tovább.

Az imázsfilm lényege pontosan az lenne, hogy a márkát egyedien, megjegyezhetően mutassa be, így ha szolgaian belesimul a felhozatalba, akkor nem tölti be a funkcióját. Mit tehetünk azért, hogy tucattermék helyett egy márkaspecifikus és emblematikus alkotás készüljön? A mai cikkben ezt a problémát járjuk körül.

2020.10.13.

Kitűnni a tömegből – nem ráadás, hanem alapkövetelmény

 

A 21. században, amikor szinte már mindenki rendelkezik videórögzítésre alkalmas eszközzel, minden egyes marketingeszköznek meg kell küzdenie az információs zajjal és a reklámvaksággal. Elöntik az életünket a hirdetések és mi azzal a lendülettel negligáljuk is a reklámcéllal készült tartalmakat, meg se látjuk őket.

Amikor egy márkát szeretnénk bemutatni, akkor a brand, a cégfilozófia, az üzenet, az üzleti cél mellett ezt is figyelembe kell vennünk: kötelező az ötlettel és a kivitelezéssel is kiemelkedni az átlagos felhozatalból, ha azt szeretnénk, hogy az imázsfilm egyáltalán betöltse a célját. Ha ez nem sikerül, akkor egy szokványos videó jön létre, amely nem hozza majd közelebb a vásárlókat, nem építi a cég hitelességét és nem támogatja az értékesítést. Abban egyetérthetünk, hogy ez a legrosszabb elköltése a marketingbüdzsének.

Egy imázsfilm megtervezésekor meg kell találni az az extrát, azt a pluszt, ami a márka stílusához illeszkedve kiemeli őt a tömegből. Nézzünk egy példát!

 

Unortodox megoldások kellenek

 

A G-SMT exkluzív üzeme SMT gyártással foglalkozik, tehát felületszerelt gyártástechnológiával – őszintén szólva ez önmagában nem egy mozivászonra kívánkozó filmes téma. A cégvezetés felismerte, hogy mozgóképes anyagra van szükségük ahhoz, hogy karakteresen képviselhessék magukat az üzleti partnereik előtt az online felületeken és a szakmai expókon. Fontosnak tartották kiemelni, hogy a vállalkozásuk a hazai szektoron belül is kiemelkedő.

Ezért amikor belefogtunk az imázsfilmük készítésébe, az volt a célkitűzés, hogy egy karizmatikus filmet hozzunk létre, ami által beazonosíthatóvá válnak. Egy teljesen egyedi javaslatot igényelt a projekt, ami pozitív színben tünteti fel őket és megjegyezhetővé teszi a vállalkozást a felületszerelt gyártástechnológiai piacon.

A megoldás az ő esetükben a LEGO lett. A munkatársakat helyettesítő figurákkal a film a gyártás világából játékosan, lazán kikacsint, kedves gyermekkori emlékeket felidézve a nézőben. A száraz tények és a szektorban mindenhol hasonló gyártósor bemutatása helyett érzelmeket kiváltó LEGO elemeket használtunk és az adatok megjelenítésére professzionális, esztétikus motion tracking technológiát alkalmaztunk.

A hipotézis a gyakorlatban is működött: az expókon a brandhez kötik a videót, kiemelkednek a tömegből. A videó megtorpantja a szakmai látogatókat és megragadja a figyelmüket. Ezzel az unortodox megoldással egyedi módon tud kiemelkedni a tömegből a film és eljuttathatja a márka üzenetét a célcsoporthoz.

De vajon mi kellett ahhoz, hogy egy szektoron belül felismerhető legyen ez a márkához köthető extra? Hogyan születik meg egy egyedi, márkaspecifikus kreatív ötlet a videós anyagokhoz?

Az egyedi imázsfilmhez a tudatosság a kulcs: ezzel a 3 paraméterrel érdemes előre felkészülni

 

Az üzleti oldalról 3 tényezővel kell tisztában lenni, amikor egy különleges, páratlan videót szeretnénk létrehozni:

  1. A piaci helyzet, a szektor ismerete

Milyen marketingtevékenység zajlik a szektorban? Külső szemmel megvizsgálva mivel rendelkezik a konkurencia?

  1. A célcsoport ismerete

Kiket szeretnénk megszólítani az imázsfilmmel? A partnerek, a vásárlókat? Milyen marketingcsatornákon lehet őket a legjobban elérni? Milyen hatást akarunk rájuk gyakorolni?

  1. Az egyedi erősség, a USP (unique selling point) ismerete

Mit tudunk nyújtani, amit más nem? Mi a mi termékünk, szolgáltatásunk erőssége?

Ha ezeket ismerjük, akkor fog az imázsfilmre költött összeg a legjobban megtérülni: tudatosan, tervezetten lehet megszólítani a célcsoportot. A kreatív ötletek sosem lehetnek cél nélküliek, a kivitelezésnek minden pontjában az üzleti célt kell szolgálnia. Így a filmes csapat alkotóitól is ezt a szintű tudatosságot lehet elvárni az ötletelés és a megvalósítás során.

Ha ezekkel felkészülve vágunk bele az imázsfilm-készítésbe, akkor megalapozottan kezdődhet el egy izgalmas, produktív és költséghatékony folyamat, ahol megtaláljuk a márkához illeszkedő, kreatív és unortodox filmes megoldást.

https://vimeo.com/467635414

Korábbi bejegyzéseink

Céges film, stock videóból

Természetes, hogy a termékedről, a szolgáltatásodról, a cégedről, bármiről, egyedi videót szeretnél készíttetni, hiszen a tiéd, egyedi és megismételhetetlen, tőled lesz izgalmas. Mégis előfordulhat, hogy stock videóból is érdemes belevágni egy-egy részletet. De mi okunk lehet erre?

Az aranyórától a nagyfilmes hatásig: a jó drónvideó titkos összetevői

A titkok mindig érdekesek, különleges tudást, izgalmas meglátást hordoznak és éppen ezektől az apró (akár szakmai) titkoktól válik valami érdekesebbé és izgalmasabbá, többé, és erősebbé. Természetes, hogy nekünk is vannak (szakmai) titkaink amiből hármat – hiszen annyi a magyar igazság – elmondunk. Aranyóra, zene, és nagyfilmes technika – ők azok.

Employer branding videók

A cél az, hogy megtaláljuk a legjobb, a cég kultúrába legkönnyebben beilleszthető leendő munkavállalót. Ehhez a legegyszerűbb út az, ha őszintén megmutatjuk a cégünket és azt is kristálytisztán kommunikáljuk kit keresünk. Íme, melyek azok az eszközök, amellyel egy employer branding videó hatásos lehet.

Az archaizáló filmek

Ha láttál már a filmtörténet kezdetekor készült filmet – ilyen lehet egy pár perces Chaplin némafilm, vagy akár egy néhány másodpercig tartó fekete-fehér rövidfilm egy régi utcajelenettel – akkor már láttál archaikushoz hasonló filmet.