Imázsfilm

Mi (is) felépítettük a Monostori hidat

Az építőipari projektekben is jelentős szerepe lehet egy profi imázsfilmnek, egészen a tárgyalások kezdetétől sokat segíthet egy dinamikus látványterv.

Ha pedig egy olyan innovatív projekt készül, mint a 2020 szeptemberében átadott Monostori híd, akkor a laikusként, szabad szemmel nehezen látható kivitelezési kuriózumok hangsúlyozására is tökéletes kommunikációs eszköz. Nézd meg, miként építettük fel a Monostori hidat!

2020.11.17.

A híd története dióhéjban

 

A Szlovákiát és Magyarországot, Komárnót és Komáromot összekötő új híd fontos eleme a két ország kapcsolatának, egyben a hídon innen és túl élő magyar közösségek összetartozásának szimbóluma.

A Monostori híddal egy olyan közúti híd épült a Duna felett, amely nehézgépjármű-forgalom átvezetésére is alkalmas. Ez gazdaságilag fontos szempont volt, hiszen az utóbbi években a korábbi hídon már súlykorlátozás volt bevezetve, így a nehézgépjárművek kerülőútra kényszerültek. Az új híd mindkét belváros átmenő forgalmát is csökkenti, így az ott lakók életminőségére több szinten is kihat.

  1. október 17-én tették le az alapkövet és 2020 szeptember 17-én került sor az átadásra. A 37 darab, egyenként 165 tonnás elemet, a 2400 tonnás és közel 95 méter magas pilont ez alatt a közel 3 év alatt egyedülálló, innovatív technológia alkalmazásával formálták a Duna legmagasabb hídjává. Mi pedig végigforgattuk!

“Egy kép felér ezer szóval, egy film felér ezer képpel.” A számok felsorolása helyett nézd meg inkább a videót, amelyből az összes fontos részlet (is) kiderül!

Mennyi idő egy hidat felépíteni?

 

Jelen esetben 3 évbe került és az a helyzet, hogy leforgatni sem egy nap volt. Ennél a projektnél ugyanis nem csak a végeredményt prezentálhattuk látványos drónvideókkal, hanem a teljes folyamatban részt vehettünk.

Az ügyfél oldaláról adott volt a prekoncepció: szerették volna 3D animációval megmutatni a híd elkészültét. Mi emellé javasoltuk a különböző technikák vegyítését, hogy a kombinációval a lehető legjobb hatást érjük el.

A célunk az volt, hogy a legkorszerűbb filmes eszközökkel, motion tracking, 3D animáció és drónfelvételek segítségével láthatóvá tegyük az innovatív építési technológia eredményét. Az imázsfilm bemutatásra került a hídátadáskor és azóta viralitása miatt számos helyen vált elérhetővé.

Ez a 3 éves projekt kreatív ügynökségi oldalról csak egy átfogó művészi vezetéssel és egy állandó, profi, felkészült szakmai csapattal volt lehetséges. A művészi vízió és a profi kivitelezés mellett szükség volt az ügyfél bizalmára is, aki hitt bennünk, hogy tényleg meg tudjuk ezt csinálni. Volt rizikófaktor, hiszen a hidat nem lehet újra felépíteni – mi nem okoztunk csalódást.

Hogy mitől volt különleges a Monostori híd imázsfilmjének forgatása?

 

A javaslatunk nyomán alakult át a projekt egy több éves, hosszú folyamattá, ahol rendszeresen hajnali forgatásokra utaztunk a hídépítés helyszínére. A több évszakos forgatás hosszú távú, komoly, művészi munkát igényelt. Közbejött néhány hóvihar, egy pár ködös hajnal és egy világjárvány is: jó párszor vissza kellett fordulnunk félútról. Végül az építési fázisoknak megfelelően, 7 forgatás során készült el a végeredmény.

A hajnali fényekhez a minőségi kivitelezés miatt ragaszkodtunk: ezek biztosították az ideális körülményeket. A nappali fénysávoktól könnyen beéghet a kép, míg az előnyösebb élfények és a drámai árnyékok is a napfelkeltekor adottak.

A profi drónfelvételek kétségkívül roppant látványosak, de emellett kellően népszerűek, elterjedtek – ezért is ragaszkodtunk a filmfelvételek textúrájába beleszőtt motion tracking elemekhez. Az ilyen szinten, aprólékosan kidolgozott track motion technika elég ritka, de ezzel tudtuk a tartalmi és esztétikai kiegészítő elemeket a legjobb minőségben elhelyezni a filmes felvételekben.

Egy ilyen kaliberű híd felépülése grandiózus esemény – épp ezért tojáshéjon táncoltunk a művészi tervezéskor. Egy dagályos, patetikus film agyoncsapta volna a hatást, de egy minimalista kivitelezés nem adta volna vissza az építőipari innováció súlyát. A különböző technikák ötvözésével, felhasználva a rendelkezésünkre álló időt, a változó évszakokat és a hajnali fények erejét igyekeztünk egy emlékezetes imázsfilmet készíteni a Monostori híd számára.

Az eredmény számunkra azt igazolja, hogy az építőipari vállalatoknak is sokat adhat egy modern, profi imázsfilm, ezért megéri nyitottnak lenni az imázsfilmre mint összetett kommunikációs eszközre.

 

 

Korábbi bejegyzéseink

Az aranyórától a nagyfilmes hatásig: a jó drónvideó titkos összetevői

A titkok mindig érdekesek, különleges tudást, izgalmas meglátást hordoznak és éppen ezektől az apró (akár szakmai) titkoktól válik valami érdekesebbé és izgalmasabbá, többé, és erősebbé. Természetes, hogy nekünk is vannak (szakmai) titkaink amiből hármat – hiszen annyi a magyar igazság – elmondunk. Aranyóra, zene, és nagyfilmes technika – ők azok.

Employer branding videók

A cél az, hogy megtaláljuk a legjobb, a cég kultúrába legkönnyebben beilleszthető leendő munkavállalót. Ehhez a legegyszerűbb út az, ha őszintén megmutatjuk a cégünket és azt is kristálytisztán kommunikáljuk kit keresünk. Íme, melyek azok az eszközök, amellyel egy employer branding videó hatásos lehet.

Az archaizáló filmek

Ha láttál már a filmtörténet kezdetekor készült filmet – ilyen lehet egy pár perces Chaplin némafilm, vagy akár egy néhány másodpercig tartó fekete-fehér rövidfilm egy régi utcajelenettel – akkor már láttál archaikushoz hasonló filmet.

Betűtípus a vizuális kommunikáció során

A betű összeköti az olvasót az íróval, a márkát a fogyasztóval. Híd a gondolat és a megértés között.
A betűtípusok a marketingkommunikáció csöndes hősei – olyan üzenetet adnak át a márkádról, amit a fogyasztók ezredmásodpercek alatt átvesznek. Sokszor magukon viselik a technikai paramétereket és a tervező stílusát is, de a design soha nem lehet öncélú, elsődlegesen mindig a kommunikációs platformnak kell megfelelnie.

Motion graphic designer wanted!

Motion graphic designer wanted!
Szabadúszó vagy és jól esne egy kis stabilitás? Épp multis mókuskerékben pörögsz és szabadulnál?
Csatlakozz hozzánk! Az Animatiquánál magabiztosan tudjuk, hogy a minőségi, művészi munkához egészen más folyamatokra van szükségünk, mint ami egy ügynökségnél megszokott. Úgy alakítottuk ki a csapatot, a megrendelőinkkel folyó kommunikációt és munkát, hogy azok valóban a létrejövő alkotásokat szolgálják. 6 éve gyártunk filmes és animációs tartalmakat hazai és nemzetközi piarca.