Logó

Jó a céged logója?

Először is: neked emblémád van, vagy logód?

2021.12.14.

A vizuális kommunikáció egyik alap eleme a vállalat logója. A márkáddal először a logódon vagy a használt tipográfián keresztül fog találkozni a vevő. Az első benyomás általában ilyenkor történik, ezért érdemes megvizsgálni milyen is a logó? A logótervezés ugyanis nem csupán grafikai tudást igényel, hanem kommunikációs és vizuális kommunikációs ismereteket is. A logótervezés pszichológiája azon alapul, hogy a jól átgondoltan megtervezett embléma segítségével befolyásolni lehessen az emberek cégünkről alkotott képét, és számunkra kedvező döntésre tudjuk ösztönözni őket.

Szakmai szempontok alapján a vizuális megjelenést jellemzően két részre osztjuk: kisarculat és nagyarculat. Amíg a nagyarculat mindenre kiterjedő, arculati kézikönyvet és akár termékcsomagolást is magában foglal, addig a kisarculat kevesebb részlettel bír, előre meghatározott eszközökre tervez. A klasszikus kisarculat magába foglalja a logót, névjegykártyát, levélpapírt, prezentációs sablonokat többek között – azonban a modern kor kommunikációs formáinak változása miatt egyre inkább eltolódik az igény a digitális kisarculat felé a cégek részéről. Gondoljuk csak végig: névjegykártya helyett már sokkal elegánsabb megoldás az e-mail aláírásában szereplő logóanimáció, levélpapír helyett PDF-et küldünk, tehát átalakultak a szokásaink. Bár a kisarculat tervezésnek része a logótervezés is, gyakorlatban az ügyfelek jelentős részének már van egy logója, amikor az arculattervezés igénye felmerül. Ezt a logót kell felhasználni, vagy átalakítani, újra tervezni. De milyen szempontok alapján?

 

Először is: neked emblémád van vagy logód?

 

Mi a különbség? A köznyelv a logó szót használja minden olyan vizuális jelre, amivel a vállalkozás szeretné azonosítani magát, pedig nem véletlenül használunk rá két külön szót. A „logótípia” szóból alakult ki a „logó” rövid forma, mely olyan jel, amely tipográfiai elemeket, betűket, számokat, írásjeleket tartalmaz. Az embléma pedig egy grafikai elem, ami formákat és jeleket is tartalmaz. Mind a tipográfiai elemek, mind a grafikai formák, más-más üzenet átadására alkalmasak, ezeket a hatásokat tovább finomíthatjuk a színek és animációk használatával:

I. Betűtípusok, tipográfiai elemek

 

A betűtípus megválasztása a tervezés első fázisában nagyon fontos: a logó a brand személyiségét kell, hogy tükrözze, ehhez itt egy leegyszerűsített példa: a kerekded végződésű betűtípusok barátságos hatást keltenek, amíg a szögletes, éles végződésű betűk ismétlődő függőleges szárakkal inkább egy zord, rideg benyomást keltenek.

Grafikai elemek:

Az alapformák használata egy logóban tudatos választás kell legyen: a legszerencsésebb ha már egy brief alapján kerül kiválasztásra, arra megfelelő vizuális válaszként. Nézzünk pár példát a vizuális elemek és azok hatásaira. A grafikai elemként használt alakzatokat 3 fő típusra érdemes osztani:

  1. Geometriai elemek
  2. Organikus formák
  3. Absztrakt formák

1. Geometriai elemek a logóban

 

Négyzet, négyszög

A négyzetes formák a leggyakoribb elemek a logótervezésben. A stabil formák a biztonság hatását hordozzák magukban, de amint egy ilyen formát élére állítunk, azonnal megváltozik a forma dinamikája. Az éles és szögletes formák megfelelő felhasználása üzenhet pontosságot,  intelligenciát, stabilitást.

Forrás: https://99designs.com

Forrás: https://99designs.com

Forrás: https://99designs.com

Kör

Nincs kezdő – és végpontja, így a végtelen szimbóluma. A kör használata nyugalmat sugall, mert nem hordoz a forma magában feszültséget. Az egyik legrégebbi alakzat a kultúránkban, logótervezés során előszeretettel használjak: egyaránt alkalmas részletek kiemelésére vagy elemek blokkolására.

A kerek logókat előszeretettel használják játékossága miatt a fiatal célcsoport megszólítására:

Forrás: https://99designs.com

Forrás: https://99designs.com

Továbbá a kerek formák alkalmasak a barátságosság, könnyedség érzékeltetésére, könnyen kelthető segítségükkel a megközelíthető üzletember érzése:

kerek logo

Forrás: https://99designs.com

kerek logó

Forrás: https://99designs.com

Ellipszis 

 

Az ellipszisek és oválisok lágy ívei tovább fokozhatják és finomíthatják a hatást – ezeknek a felhasználása közkedvelt hagyományos, autentikus vagy vintage tulajdonságokkal rendelkező iparágakban.

vintage logo

Forrás: https://99designs.com

vintage logó

Forrás: https://99designs.com

vintage logó

Forrás: https://99designs.com

Vonal

A nyugati civilizálóban az írásjeleket balról-jobbra olvassuk,  így a vonalak is ebben az irányban olvasva nyernek értelmet: ettől függ például, hogy inkább csökkenő  (negatív) vagy inkább növekvő (pozitív) jelentéssel, hatással van-e ránk a vonal.

vonalas logó

Forrás: https://99designs.com

vonal logó

Forrás: https://99designs.com

A függőleges vonalak nyugalmat sugallanak, előre mutatnak – alkalmasak a sebesség, mozgás, fejlődés megjelenítésére:

vonalas logó

Forrás: https://99designs.com

függőleges vonal logó

Forrás: https://99designs.com

Háromszög

A háromszög használata megjelenhet nyílhegyként a logóban, mely irányt mutat és felhívja a figyelmet valamire. A háromszög a logótervezés során sokszor előkerül, ha hatalmat vagy technológiát szeretnénk érzékeltetni.

háromszög logó

Forrás: https://99designs.com

háromszög logó

Forrás: https://99designs.com

2. Organikus formák a logóban

 

Az organikus formák leginkább a négy elemhez köthetök – tűz, víz, levegő és föld. A virágformák, vízcseppek, levelek rendre megjelennek a logókban – ezeknek az alakzatoknak a vonalai kevésbé szabályosak és nem feltétlenül szimmetrikusak.

4 elem a logókban

A föld formák – mint a virágminták, levelek –  szimbolizálhatják a reményt és a nőiességet, megbízhatóságot és magabiztosságat közvetítenek.

levél logóban

Forrás: https://99designs.com

háromszög logó

Forrás: https://99designs.com

A tűz formák a logóban használva szenvedélyt, energiát, inspirációt és erőt adhatnak át:

Amíg a víz forma dinamizmust, folyékonyságot szimbolizálja, addig a levegő formákat a harmóniával és a kreativitással társítjuk – idetartoznak a közkedvelt spirál formák is. A spirálok szinte hipnotizálnak, centralizálnak és áramlanak.

3. Absztrakt formák a logóban

 

Az absztrakt minták geometriai alakzatok kombinációi, melyek egy nagyobb képet hoznak össze. Az Apple logója kiváló példa: körök és oválisok alkotják:

 

II. Animáció

 

Az animált logóban a formák megmozdulnak, ami további dinamikát ad az emblémáknak: történetet mesél el és érzéseket kelt. A vizuális, audiális és szövegátfedések kombinációjával dolgozó animáció óriási mennyiségű információval tudja gazdagítani a statikus logót, és ezeket át tudja adni másodpercek alatt. Erről többet itt olvashatsz itt.

 

III. Színek

 

A színek pszichológia hatásán túl a logó és arculattervezésnél technikai-szakmai szempont figyelembe venni, hogy klasszikus, nyomdai anyagokra készül a logó, vagy digitális, online felületekre. Egy jó logócsomag tartalmazza mind az RGB, mind a CMYK modellt : az egyik színmodellt az elektronikus eszközökre használjuk, a másikat  a papírra (és más felületekre) való nyomtatáshoz.

 

Technikailag mit tartalmazzon a logó csomag?

Érdemes előre elkérni egy jól összeállított logócsomagot, amely minden felhasználási igényt kielégít, ehhez a javasolt fálj formátumok: .ai;  .eps; .pdf; .jpg; .png

A fentiekből láthatjuk, hogy a logó a vizuális nyelv esetén a jéghegy csúcsa: az egyik legfontosabb elem, de brand és arculat nélkül nem elég, illetve logóanimáció nélkül nem mesél semmit. Egyértelmű azonban, hogy a logótervezés során színelméleti, vizuális, kommunikációs, illetve marketing szempontokat is figyelembe kell venni – ehhez pedig felkészült csapatra van szükség.

Ha formába hoznád a logódat Te is, segítünk!  

Korábbi bejegyzéseink

Egy jó logóanimáció lehet a „digitális kézfogásod”!

Az ügyfeleid, vásárlóid, megbízóid vizuális vadászok. Másodpercek alatt veszik fel az információkat a szemükkel és ez alatt a rövid idő alatt el is döntik, mit gondolnak a márkádról. Ez lesz az első benyomás a cégedről. Ennek kell maradandóra sikerülnie és meghatároznia a kapcsolatot azonnal. Egy jól elkésztett logó animáció erre képes: segít befolyásolni az éppen kialakuló képet rólad, üzenetet ad át, érzelmeket gerjeszt és mesél.

Minőséget képviselni – annak lenni és annak is látszani 2 külön dolog!

Az interneten mindenki azt ír, amit csak szeretne – ennek eredménye, hogy az üres állításokból és a hangzatos klisékből már pontosan elege van az olvasóknak, nézőknek, vásárlóknak. Mégis, egy komolyan vehető cég sem engedheti meg magának, hogy ne legyen egy hiteles arculata, ami megpróbálja tükrözni a vállalkozás értékeit, erősségeit. Hogyan lehet akkor a 2020-as években valódi minőséget képviselni? Járjuk körbe!