Videó

Videók – a vizuális marketing asszisztenseid

Márkaépítés vagy márkarombolás?

2022.02.02.

Márkaépítés vagy márkarombolás?

 

Valószínűleg volt szerencséd Neked is a tavalyi év végén belebotlani pár ügyetlen céges videóba – jellemzően ez az az időszak, amikor az egyébként videós megjelenésekkel kevésbé operáló cégek is úgy érzik, itt az idő elköszönni az óévtől és ezt megosztani a social mediában. A baj csupán az, hogy hiányzik hozzá a rutin, a tudás, a szakember és az eszközök. Ilyenkor szokták megkérni a rendszergazdát vagy a grafikus munkatársat, hogy legyen kedves azt a pár másodperces, telefonnal rögzített videót összevágni, hiszen az csak pár perc (és ő úgyis ért az „informatikához”!). Ennek eredményeképpen születnek azok a csodás köszöntők, melyek hátterében rénszarvas húzza a szánt, hatalmas pelyhekben hull a hó és a munkatárs jelentős háttérzaj kíséretében elhebegi az előírt pár mondatot. A hatás sem marad el: a tarkótól induló, alattomos módon mindent elöntő szekunder szégyen az, amit érzünk a videó megtekintése közben. Az ezekhez hasonló fapados videók több, mint kontraproduktívak a cég számára.

Ma már a tartalomgyártáshoz elég egy jó mobiltelefon is!” – olvassuk sokszor az önjelölt marketingguruktól – és ezzel a tanáccsal helyrehozhatatlan károkat okozhatnak egy cég / brand számára.

 

A mindent több rétegben átszövő közösségi média és a folyamatos digitális interakciók korában a fogyasztók nem lojálisak: az igénytelen képi megoldások, a zajos hang, egy bugyuta szlogen vagy a logikátlan dramaturgia feltűnik, és a videót megtekintők szóvá is teszik.

A videók esetében a dramaturgiának a platform sajátosságaihoz és a célközönség tartalomfogyasztási szokásaihoz is kell alkalmazkodnia: jó példa erre a Magyar Telekom 2019 évi Anyák napi videója. A tartalom kibontakozásához a 3 perces videót végig kell nézni – ezt sokan nem tették meg a közösségi médiában, és félreértették a cég üzenetét. Az érdemi üzenet  – mely az édesanyákat köszönti – túl későn érkezett, helyette a „rossz anya” érzést erősítette a fáradt és lelkiismeret furdalással küzdő édesanyákban. A felháborodott kommentelők végül a céget kérték számon, hogy mennyire családbarát a cég, és biztosít-e részmunkaidőt az édesanyák számára?

 

Szóval ez a videó és az üzenete félrement kicsit.

Kérj teljes figyelmet a célközönségedtől videós megjelenésekkel

A storytelling önmagában nem elég – a magas vizuális minőség nagyon fontos tényező a céges videók esetében. Ennek kapcsán legtöbb esetben a brandépítésről olvashatunk, sok esetben elfelejtkezve arról az egyszerű tényről, hogy a minőség tetszik a nézőknek.

És a boldog néző egyenlő az elkötelezett nézővel.

A videód tulajdonképpen a vevőddel együtt töltött idő

 

Kezeld megfelelő körültekintéssel és tisztelettel a vevőid elvárásait a videók minőséget illetően, hogy ellenszenv helyett elköteleződést mutassanak céged iránt! Válts kis érzelmeket, hiszen ha nézők érzelmileg kötődnek a tartalmadhoz, nagyobb valószínűséggel döntenek úgy, hogy az üzenet fontos.

 

Miben tud segíteni egy szakértő csapat?

 

Segít átadni az üzenetet. A szakember tudja, miként építse fel lineárisan a történteted, és ezt a használni kívánt platformhoz tudja igazítani mind időben, mind vizuálisan. A speciális tudással rendelkező szakember segít rendezni az átadni kívánt az üzenetet, hiszen a vevők döntéseit befolyásolja az információ bemutatásának módja is. Az egyenértékű információk átadása többé-kevésbé lehet vonzó, függően attól, milyen jellemzőket emelünk ki. Az adatok átkeretezési hatásairól bővebben itt olvashatsz: https://en.wikipedia.org/wiki/Framing_effect_(psychology)

adat átkeretezés
videó-adat átkerezetés

A vizuális adatépítészet kihívásairól és a strukturált szemléletű üzenetátadásról itt olvashatsz bővebben: https://animatiqua.com/blog/2021/10/27/szamok-sikerek-eredmenyek-te-sem-tudod-jol-megmutatni-ezeket-a-cegedrol-2/

A trendek nem változnak: egyre több videós tartalmat fogyasztunk. 2022-ben a legjobb befektetésed lehet egy fogyasztók inspirálta megközelítéssel készült profi videó.

Ha beugrott egy elképzelés, segítünk megvalósítani. Írj nekünk, válaszolunk: ez általában egy közös beszélgetés elsőre:

Korábbi bejegyzéseink

Az aranyórától a nagyfilmes hatásig: a jó drónvideó titkos összetevői

A titkok mindig érdekesek, különleges tudást, izgalmas meglátást hordoznak és éppen ezektől az apró (akár szakmai) titkoktól válik valami érdekesebbé és izgalmasabbá, többé, és erősebbé. Természetes, hogy nekünk is vannak (szakmai) titkaink amiből hármat – hiszen annyi a magyar igazság – elmondunk. Aranyóra, zene, és nagyfilmes technika – ők azok.