Videó

Az út, melyen épp jársz, és aminek a végén Neked is lehet jó termékbemutató videód!

Spórold meg magadnak a hosszú utat, olvasd el a cikkünket, mutatunk pár szakmai tippet, trükköt is.

2022.02.16.

Ha ezt a cikket olvasod, valószínűleg már bejártad az út egy részét. Szerencsés esetben csak az elején tartasz, vagyis tudod, hogy a jó termékvideó hasznos, és szeretnél is, de fogalmad sincs, hogyan vágj bele, vagy azt hiszed, a terméked nem alkalmas arra, hogy videóban mutasd be. (mutatunk pár trükköt a cikkben!). Ha kevésbé vagy szerencsés, már megnéztél sok ingyenes videót marketing guruktól, elhitted, hogy egy jó telefon elég lesz. Az is lehet, hogy már elhagytad a Do it yourself-korszakot, felismerted, hogy segítség kell, és találtál is az ismeretségi körödben – mindig van egy haver, vagy a szomszéd fia, aki „ért az informatikához”. Csakhogy a vágyott, magas nívójú anyag helyett valami olyat kaptál, ami nem ért célba, nem hozott eredményt és ez volt az a pont, amikor elkezdtél keresgélni a neten. Találtál is valakit, persze nem referencia, hanem ár alapján választottál – de ennek a termékbemutató videónak is eltér a minősége attól, amit vártál, elsikkad az internet zajos világában, nem építi a branded. Sokaknak ez az út vége, ahol elmegy a kedvük az egésztől. Pedig lehetne máshogy is!

Spórold meg magadnak ezt az utat, olvasd el a cikkünket, mutatunk pár szakmai tippet, trükköt is.

 

2 szám, amit érdemes megjegyezni a termékbemutató videó kapcsán

96% – Az emberek 96% -a nézett magyarázó videót, hogy többet tudjon meg egy termékről vagy szolgáltatásról.*

 

84 % – Az emberek 84% -a azt mondja, hogy egy márka videójának megtekintésével meggyőződött arról, hogy terméket vagy szolgáltatást vásárol.*

 

Miért hatékonyabb a termékbemutató videó, mint a termékspecifikáció vagy a szöveg és a fényképek?

 

Egy kitűnő termék létrehozása után a cégek sok esetben megfeledkezhetnek azokról a felmerülő kérdésekről, problémákról, melyekre a válasz számukra evidens. Ellentétben a látogatóval, aki a lehető legtöbbet szeretné megtudni a termékről. Minél több kérdésére választ szeretne kapni: Pontosan hogyan működik? Mekkora a termék? Milyen a csomagolása? Minőségi vagy gagyi?

Ha a videó választ ad a kérdésekre, akkor kezeli az értékesítés során felmerülő kifogásokat és megnyugtatja a szkeptikus ügyfeleket.

 

Egy jól elkészített termékbemutató videó kreatív módon mutatja be az eladó termékét, úgy, hogy közben a vásárlók szemügyre is veszik a működő termékeket.

Hoztunk egy példát, a Cinematicon termékbemutató videóját: miközben nézed, számtalan olyan információt adunk át Neked a termékről, amit nem is érzékelsz. Látod a Cinematicon borítóját, látod, hogy ki lehet nyitni, és egy perszonalizált videó fut benne. 00:13-nál láthatod, hogy a bal felső sarkában hangszóró van, tehát a filmnek hangja is van, és azt is láthatod, hogy USB-n keresztül tölthető és cserélhető a videótartalom.

00:30-nál láthatod a termék funkcióját is: bemutatkozó / brand videódat adhatod át a Cinematicon csomagolásában. Az emberi kézben tartott termék kiválóan érzékelteti a termék méretét is használat közben.

 

Forrás: https://cinematicon.hu/

A termékbemutató egyik nagyon hatásos eszközét is használtuk a film során: ez a motion tracking. A mozgóképre illesztett szövegekkel extra üzeneteket adhatunk át a nézőnek, anélkül hogy rontanánk a vizuális élményt.
Erről az elegáns megoldásról egy másik cikkünkben már írtunk bővebben. Itt tudhatsz meg többet a motion tracking két fő csoportjáról: a funkcionális és dekoratív tartalmakról.

Mit érdemes megjeleníteni a termékbemutató videóban?

Ha videó készítésén gondolkodsz, a teljesség igénye nélkül – viszont sok éves rutinnal – adunk pár tippet, mit lehet érdemes megmutatni benne (függően a termékedtől, természetesen):

  • Funkciók, tulajdonságok, előnyök

Egyszerűbb termékek esetében elég egy rövidebb film, mely bemutatja a termék tulajdonságait és előnyeit. Bonyolultabb termék esetén érdemes „felszeletelni” a videót, ezzel lehetőséget adva a látogatónak, hogy kiválaszthassa a számára fontos tudnivalót. Az átadni kívánt előnyök és funkciók vizuális megjelenítésében egy profi csapatra lesz szükséged – cserébe a tartalmad akár éveken át használhatod több online platformon is.

  • Használatot bemutató videók

Érdemes a terméket használat közben kontextusba helyezni, ezzel rendkívül hatékonyan átadható a termék használatához szükséges ismeret. A termék ilyen formában történő bemutatása videón jelentős mértékben csökkenti a látogatóban a vásárlás előtti stresszt.

  • Gyártás során készülő videó részek

Pár másodpercben beengedni a vásárlót a termék mögött húzódó folyamatokba lehetőséget ad  a felhasznált anyagok és a gyártás minőségét kihangsúlyozására, ezzel is építve a márkát a néző szemében.

  • Csomagolás

Akár a kibontás pillanatát örökítjük meg, akár a termék útnak engedése előtti utolsó becsomagolós mozzanatokat, hozzá tehetünk egy csipetet a márka személyiségének építéséhez. A nézők láthatják a késztermék megjelenését, a videó bemutatja a fizikai terméket tartozékaival együtt.

 

Hogyan támogatja a pozicionálást a termékbemutató videó?

Prémium minőségű termék mellé érdemes prémium minőségű termékbemutató videót készíteni. Hiába Tiéd a legjobb termék a piacon, egy gyenge minőségű videó használata kontraproduktív: egészen más üzenetet ad át, mint ahogy a céged szeretné. Tehát ha belevágsz, ne csináld félgőzzel, mert csak égeted a pénzt!

Ha profi termékbemutató videóra vágysz, de nem tudod, hol kezd el, segítünk!

Mit gondolj át, mielőtt megkeresel minket?

 

  • Gondold át a célcsoportod fájdalompontjait
  • Írj fel minél több terméktulajdonságot és termékelőnyt
  • Határozd meg a célcsoportod vágyait (miért jó, ha a fájdalompontokat megoldja a terméked?)
  • Írd össze a lehetséges kifogásokat
  • Olvasd el, milyen velünk együtt dolgozni!

 

*2020-as videómarketing felmérés itt: https://www.wyzowl.com/video-marketing-statistics/

 

Korábbi bejegyzéseink

A videómarketing fajtái, üzenete, fogyasztói

Ahhoz, hogy a lehető leghatékonyabb legyen a videómarketinged, nemcsak azt kell tudnod, milyen lehetőségeid vannak, hanem azt is, hogyan aknázd ki ezeket. Ebben a cikkben bemutatjuk a videómarketing fajtáit, illetve azt is elmondjuk, milyen tartalomra vágyik a célcsoportod.

Itt és így használd a videómarketinget (és a hibák)

Bár a videómarketing egy szenzációs lehetőség ahhoz, hogy elérd a célcsoportodat és hatékonyan átadd nekik a számodra fontos üzenetet – vigyázat, szokatlanul nyersen fogunk fogalmazni –, a világon semmi értelme nincs, gyakorlatilag pénzégetés, ha nem jól használod. Annak például semmi haszna, ha elkészítesz egy videót, amit aztán soha sehol sem, vagy éppen rosszkor és/vagy rossz helyen használsz. Ahhoz, hogy ne ess ezekbe a hibákba, elmondjuk, mire érdemes figyelned.

A videómarketing

A marketingszakemberek egyetértenek abban, hogy a videómarketing a marketingstratégiád és a tartalommarketinged egyik legfontosabb olyan eleme, amelyet szinte minden platformon érdemes használnod. De mi is pontosan a videómarketing? Milyen előnyöket kínál számodra, mitől lesz jó és hogyan lesz hatékony? Cikkünkből – többek között – ezekre is fény derül.