arculat

Betűtípus a vizuális kommunikáció során

A láthatatlan üzenethordozó

2022.03.31.

A betű összeköti az olvasót az íróval, a márkát a fogyasztóval. Híd a gondolat és a megértés között.

A betűtípusok a marketingkommunikáció csöndes hősei – olyan üzenetet adnak át a márkádról, amit a fogyasztók ezredmásodpercek alatt átvesznek.  Sokszor magukon viselik a technikai paramétereket és a tervező stílusát is, de a design soha nem lehet öncélú, elsődlegesen mindig a kommunikációs platformnak kell megfelelnie.

Akkor lesz jól megválasztott a betűtípus ás a kommunikáció, ha a szövegtartalma és a választott betűtípus között van kapcsolat. Nagy valószínűséggel, a márkával is a tipográfián keresztül találkozunk először, az első benyomás pedig kiemelt fontosságú. Ezért, csakúgy, mint a színhasználat a márkaépítésben, a betűtípus is non-verbális üzenetet ad át. A jól megválasztott betűtípus a vizuális kommunikáció során márkát épít, a rossz betűtípus márkát rombol.

 

Mitől lesz jól vagy rosszul megválasztott egy betűtípus?

 

Ha  a tipográfiai paletta egységet alkot a https://animatiqua.com/blog/2021/12/14/jo-a-ceged-logoja/logóval,  az kihangsúlyozza a márka egységességét és segít emlékezetesség tenné a brand megjelenését.

Egy jól megválasztott betútípus

  • harmonizál a logóval
  • felkelti a figyelmet
  • javítja az olvashatóságat
  • képes kiemelni a fontos részeket
  • rendszeres és részekre tagol

 

Betűtípus választás előtt

 

A betűtípus megválasztása esetén is érvényes a szabály: mielőtt hozzáfogsz, tisztában kell lenned azzal, milyen üzenetet akarsz átadni és kinek – tehát ki a célcsoport. Ha nem vagy biztos a dolgodban, kérd felkészült szakember segítségét – a vizuális kommunikációval foglalkozó stúdió munkatársa tudatosan fogja kiválasztani és alkalmazni a megfelelő fontot. Ha

Érdemes a betűtípus választás előtt megvizsgálnia logódat is: ha megfelelő vizuális elemnek tartalmaz, a betűtípussal való összehangolás már megadhatja a kisarculatod alapjait, erről itt olvashatsz bővebben: https://animatiqua.com/blog/2022/01/05/digitalis-kisarculat-neked-is-kellhet/

 

A jó betűtípus öltöztet

 

Felsorolhatunk sok szakmai szempontot még, mire fontos figyelni a betűtípus megválasztása során: tudtad, hogy a font típusok két nagy halmazra bontjuk? És azt hogy melyiket hol érdemes használni?

A talpas betűt nyomtatásban használják, az emberi szem számára a hosszabb anyagok olvasása komfortosabb ennek segítségével, míg a talp nélküli betűket webes felületeken olvassuk könnyebben:

Mégis, további felsorolások helyett nézd meg ismert márkák logóját, melyekben comic sans fontra cserélték a megszokott fontokat:

 

 

A fenti példa kiválóan mutatja, még jól ismert márkák is identitásukat veszítik egy szokatlan betűtípussal.  Fontos tehát a tipográfiai elemek tudatos használata a vizuális kommunikáció és   a brand építés során. Ha épp a tervezési folyamatban vagy, és maradtak még kérdéseid, írj nekünk bátran, segítünk:

Korábbi bejegyzéseink

Az aranyórától a nagyfilmes hatásig: a jó drónvideó titkos összetevői

A titkok mindig érdekesek, különleges tudást, izgalmas meglátást hordoznak és éppen ezektől az apró (akár szakmai) titkoktól válik valami érdekesebbé és izgalmasabbá, többé, és erősebbé. Természetes, hogy nekünk is vannak (szakmai) titkaink amiből hármat – hiszen annyi a magyar igazság – elmondunk. Aranyóra, zene, és nagyfilmes technika – ők azok.