videó

Az archaizáló filmek

A múlt itt van velünk!

2022.04.13.

Az archaizáló filmek olyan – általában néhány perces – korhű képekből álló digitális technikát tartalmazó filmek, melyek drámai egyszerűséggel mutatnak be letűnt korokat, épületeket, életeket, történeteket emberekről, városokról vagy akár cégekről: ezzel is érzékeltetve a múltba vesző időt.

 

Milyen egy archaizáló film?

 

Ha láttál már a filmtörténet kezdetekor készült filmet – ilyen lehet egy pár perces Chaplin némafilm, vagy akár egy néhány másodpercig tartó fekete-fehér rövidfilm egy régi utcajelenettel – akkor már láttál archaikushoz hasonló filmet.

Az archaizáló filmek régi fényképekből, mozdulatokból, pillantásokból, elkapott pillanatokból és a másodperc tört része alatt készült kifejező fotókból állnak, visszaröpítenek az időben, és megmutatják azt a változást, amit éppen azok teremtettek, akiket a képeken látsz.

Az archaizáló filmek részben digitálisak: bár az eredeti fotókon megállt és letűnt az élet, mozdulatlanná meredtek a pillanatok, az archaikus filmek mégis megelevenednek: fodrozódhat a Duna, füstölhet egy gőzhajó, vagy szállhat a pipafüst és szinte hallod, ahogy csilingel a háttérben elhaladó villamos. Természetesen az ilyen képekből álló filmek minden fotójának eredetinek és jogtisztának kell lennie, de ezek jogosítása ma már szerencsére rutinszerű folyamattá alakult át. Az archaikus filmek különlegessége, hogy bár a régmúltat mutatják be, a jelenkori követelményeknek is megfelelnek: néhány percesek, drámaiak és hatásosak.

 

Az archaizáló filmek jelentősége

Az ilyen filmek életpillanatok. Szinte mindenkire hatnak, hiszen pszichológián alapuló különös vonzódásunk van a rég felé, szeretünk visszatekinteni a múltba. Gyakori, hogy a jelenben élve el-elgondolkodunk a volt-on, a múlton: egy-egy kifejezőbb kép mély kérdéseket vet fel bennünk: kíváncsiak vagyunk, milyen élete volt a szökőkút előtt ülő, a kamerába nevető anyának, milyen sors jutott a város régi házainak, mi lett azokkal a pillanatokkal, amit elkapott akkor, anno a fotós (akár profi, akár amatőr).  Különösen drámai lehet a hatás akkor, ha ezeket a fennmaradt fotókat kronológiai vagy egyéb sorrendbe rendezzük  – így a film nézése közben szinte átéljük a múltat. A filmek nem csak az idősebbeknek lehetnek érdekesek (hiszen sok esetben olyan régiek, amit ők sem éltek meg) hanem a fiatalabbakat is leköti, megismerhetik a gyökereiket, a szüleik, nagyszüleik vagy akár a dédik korát.

Kinek hasznos a film?

Nézők szempontjából tulajdonképpen az összes korosztálynak, mert egyszerűen érdekesek, abbahagyhatatlanok és tanulságosak. Felhasználás szempontjából pedig azoknak a városoknak (nagy siker volt például az Eltűnt Budapest sorozat, ahol Budapest történetét mutattuk be régi képeken keresztül) vállalatoknak, cégeknek, akik lassan a történelem részévé válnak (vagy azok voltak). Kifejezetten hasznos bemutatója lehet egy városnak, egy kerületnek, egy tájnak, országnak is, ahogy képeken keresztül mutatjuk meg a történelmük egy kis szeletét.

 

Miért készítünk ilyen filmeket?

 

Egyfajta életérzés és társadalmi felelősségvállalás is ez részünkről, hiszen mindig különös gonddal és nagy odafigyeléssel, élvezettel keressük, kutatjuk a legjobb, a legkifejezőbb és a legkiválóbb olyan képeket, amelyek az adott városra, korra jellemzőek. Pedig néha rendkívül nehéz dönteni, alkalmanként olyan kifejező képeket kell kihagynunk, melyek megragadóak és szeretnénk tudni a történetét, az utóéletét.

A kiválasztott képeket aztán sorrendbe állítjuk, életre keltjük rajtuk azt, amit életre lehet kelteni anélkül, hogy a – valószínűleg rendkívül erős – kép eredeti mondanivalója ne sérüljön.

Így az elkészült filmet lehet használni reprezentációra, a múlt egy szeletének megismerésére vagy akár egy-egy esemény (például több évtizedes múltra visszatekintő gyár bemutatására, egy kerület vagy városrész fejlődésének érzékeltetésére). Még elegánsabb lehet egy ilyen film Cinematicon-on átadva, erről itt írtunk már: https://animatiqua.com/blog/2022/02/17/termekbemutato-video/

 

Ha szeretnél Te is ilyen videót, beszélgessünk!

Korábbi bejegyzéseink

Az aranyórától a nagyfilmes hatásig: a jó drónvideó titkos összetevői

A titkok mindig érdekesek, különleges tudást, izgalmas meglátást hordoznak és éppen ezektől az apró (akár szakmai) titkoktól válik valami érdekesebbé és izgalmasabbá, többé, és erősebbé. Természetes, hogy nekünk is vannak (szakmai) titkaink amiből hármat – hiszen annyi a magyar igazság – elmondunk. Aranyóra, zene, és nagyfilmes technika – ők azok.