videó

Tedd vonzóvá és emberközelivé a cégedet videós álláshirdetéssel!

Az employer branding videó nem a jövő, a jelen.

2022.04.22.

Nehéz megfogalmazni egy mondatban az employer branding videók lényegét, hiszen ezek olyan – általában 1-2 perces, de feszes és sokrétű – videók, melyek közelebb hozzák a cégedet az emberekhez, a leendő munkavállalókhoz. Abban segítenek, hogy minél látványosabban és meggyőzőbben be tudj mutatni egy állást, a cégedet. Az employer branding videó nem a jövő, a jelen.

 

Miért fontos a video?

 

Kétségtelen, hogy a videó a közösségi médiatartalmak feltörekvő sztárja, és az okok egyértelműek. Kezdjük a számokkal: a Facebook-felhasználók naponta 8 milliárd videót néznek meg, az Instán hasonlóan nagy a szám, a YouTube-ra percenként 300 órányi videót töltenek fel, és még nem beszéltünk a TikTokról, mely nem csak a fiatalok játszótere: statisztikák bizonyítják, hogy egyre tolódik ki a felhasználók életkora.

A videós tartalmakkal nem csak termékeket, szolgáltatásokat tudsz bemutatni és nem kizárólag imázsfilm-készítésre valók, hanem gyorsabban érsz el egy-egy leendő munkavállalót velük. Sőt, ha egy lépéssel tovább megyünk, könnyű belátni, hogy egy-egy videós álláshirdetésnek számtalan olyan lépése, technikája van, amelyek segítségével növelni lehet az elkötelezettséget, mivel képesek mély, tartalmas üzenetet közvetíteni a felhasználóknak akár másodpercek alatt.

 

Lejárt a szöveges hirdetések ideje?

 

Biztosan te is láttál már tipikus szöveges (akár egy HR-es segítségével megírt) átlagos álláshirdetést. Legtöbbször személytelen: majdnem biztos, hogy tipikus stockfotós képpel hirdetnek, ahogy az is, hogy a marketinges kollégát egy csapat veszi közül a képen és éppen elemez/rajzol/vagy valami hasonlót tesz. Hogy aztán a kép alatt személytelenül felsorolják a munkakörhöz elvárt skill-eket, majd az ajánlat végén kiderül, hogy jár-e cafeteria? (És mindenképp megemlítik, hogy van csocsóasztal)

Van, amikor a hirdető úgy véli, hogy egy „frappáns szöveg” mindennél jobb lenne, ezért (néha erőltetett) állás hirdetés szöveget ír. Ez azonban bizonyos szektorokban és sok pozíció esetén nem működik jól.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy temetjük a megszokott álláshirdetéseket, hanem azt, hogy van lehetőség arra, hogy kitűnjünk, hogy virális legyen, hogy azonnal érzéseket is közvetítsen. 

 

Milyen egy jó employer branding video?

 

Vonzón mutatja be a cégedet a leendő munkavállalónak úgy, hogy egyben szűr is. Persze – ezt sokszor hallottuk – neked cérnagyárad/kódfejtő céged/marketingszolgáltató vállalkozásod van, ezt nem lehet jól/ennyi idő alatt bemutatni, különben is unalmas. Pedig dehogy az! Mi látjuk benne az izgalmat és megvannak azok az eszközeink, amivel közelebb hozod a cégedet a leendő munkavállalódhoz.

Íme, melyek azok a hatásos eszközök, amellyel egy employer branding videó hatásos lehet.

Ettől hatékony a munkavállaló kereső videó

 

A cél az, hogy megtaláljuk a legjobb, a cég kultúrába legkönnyebben beilleszthető leendő munkavállalót. Ehhez a legegyszerűbb út az, ha őszintén megmutatjuk a cégünket és azt is kristálytisztán kommunikáljuk kit keresünk. Néhány – általános – dologra oda kell figyelnünk.

1: Fontos, hogy érezni lehessen a filmen azt, hogy őszinte és reális (nem szabad mindent rózsaszín cukormázzal leönteni)

2: Nincs szükség álvagánykodásra és áljópofizásra sem: egyetlen cégnél sincs mindenkinek Hollywoodi mosolya, és sehol sem kötelező kellék az irodai macska, és általában a kollégák nem üdvözlik egymást boldog pacsival minden nap. Vannak sokkal észszerűbb és fontosabb előnyei is a cégednek.

3: Fontos, hogy megszólaljon a videóban egy központi figura, olyan, aki esetleg a munkakörről is beszél. Ebben az esetben is fontosak az arányok: nem javasoljuk, hogy végig róla szóljon a  videó, de azt igen, hogy videó hosszának 20%át ő tegye ki: ellenkező esetben elveszik a hangsúlya a szereplőnek, nincs kivel azonosulnia  közönségnek.

4: Olyan filmet kell készíteni amelyik vágható: lehet, hogy máskor másik munkatársat keresel, és felesleges mindent újraforgatni elég lehet egy egy jelenetet.

5: Fontos, hogy a leendő munkáról élőszóban – akár a leendő munkatárs – beszéljen ezzel is hitelességet és közvetlenséget sugallva.

 

Egy extra tipp: a figyelemgazdaság korát éljük, és a felhasználóknak egyre kevesebb idejük van arra a lenyűgöző mennyiségű tartalomra, amely folyamatosan elárasztja őket a közösségi médiában. Mi erre a legjobb megoldás? Egyszerű: vágjuk az employer video – és az egyéb tartalmainkat – 90 másodpercnél rövidebbre, ez könnyen odaszögez, befogadható.

Kétségtelen, hogy a legjobb munkatárs megtalálása nem könnyű, de egy ilyen videó segíthet benne.

Ha segítségre van szükséged, írj nekünk

Korábbi bejegyzéseink

Az aranyórától a nagyfilmes hatásig: a jó drónvideó titkos összetevői

A titkok mindig érdekesek, különleges tudást, izgalmas meglátást hordoznak és éppen ezektől az apró (akár szakmai) titkoktól válik valami érdekesebbé és izgalmasabbá, többé, és erősebbé. Természetes, hogy nekünk is vannak (szakmai) titkaink amiből hármat – hiszen annyi a magyar igazság – elmondunk. Aranyóra, zene, és nagyfilmes technika – ők azok.