videó

5+1 mondat, amit ne mondj egy filmes csapatnak!

2022.06.23.

 

1. „Jövő hétre kéne”!

 

Ezt nem mondjuk soha egy házépítés során, igaz? Miért? Mert mindannyian tudjuk, hogy egy ház felépítése nem 5 perc. Nagyjából tisztában vagyunk a folyamatokkal, még akkor is, ha mi magunk még sosem építkeztünk, mert láttunk saját szemünkkel a környezetünkben a házakat, épületeket kinőni a földből. A magas minőségű, igényes munka tervezést és pontos kivitelezést igényel  – igaz ez a film formátumú, céges bemutatkozó anyagok esetében is. Ha az ehhez szükséges időt nem tudod rászánni, mégis kell a film, egy jó és lelkiismeretes ügynökség számodra megfelelő megoldásokat kínál akkor is, (pl: stock videók használata), ha ezzel a megbízás mérete csökken.

Láthatod, nálunk mennyi lépésből áll az imázsfilm készítés folyamata:

 

 

Megszületett az elhatározás az imázsfilmre

Megfogalmazódik az igény az imázsfilmre – lehet, hogy a konkurenciának már van is, ami lépéselőny számára.

l

Rövid brief megírása

Pontos elképzelések megfogalmazása (USP, célcsoport, helyszín). Ha letöltötted a tervezési segédletünket, ezzel már nagyrészt meg vagy.

b

Indíkatív árajánlat kiadása

A megírt brief alapján.

w

Személyes találkozó

Ilynekor történik a moodok / referenciák bemutatása, irányválasztás, és ezek alapján a pontos árajánlat kiadása.

j

Storyboard készítés

Rajzos vázlat elkészítése, mely képregényszerűen / sziluettekben ábrázol. A storyboard az imázsfilm megvalósíthatósági tanulmánya.

Forgatás

Az elfogadott helyszíneen  teljes felszereléssel (kamerával, sliderekkel objektívsorokkal, lámpákkal, hangeszközökkel és opcionálisan drónnal is) forgat a csapat. Átlagosan 1-3 napot vesz igénybe.

Vágás és utómunka

A felvett anyag vágása – ez átgaosan a forgatástól számított 15 napon belül elkészül. Ebben a fázisban van lehetőség 2-3 körben módosításra is.

I

Publikálás

Az elkészült imázsfilm átadása: igény esetén többféle vágat készül, így már egy forgatás energiabefektetésével egységesen kezelhető a márka videós megjelenése a különböző platformokon,

2. „Csináljuk meg most gyorsan, és majd javítgatunk rajta!

 

A határidő előtti utolsó perces módosítgatások, javítgatások során a feladatok / kérések mikromenedzselése több időt vesz igénybe, mint maga a munka. Veled együtt elveszünk a részletekben és szétesik a dramaturgia is.

Ezért épp az ügyfélközpontúságunkból eredően mondunk erre nemet. Neked sem jó, hiszen a további sok-sok beleölt munkaóra eredményeképpen drágább lesz a végeredmény – és nekünk sem jó, mert megtörik a kreatív lendület és a csapat kiesik a flow-ból.

3. „Pont olyan kéne, mint az XY filmje!”

 

Ezt sosem javasoljuk, mivel várhatóan nem ugyanaz a terméked, az átadni kívánt üzeneted, nem ugyanannak a célcsoportnak kommunikálsz és nem feltétlen áll ugyanakkora költségkeret sem a rendelkezésdre. Egy jól megírt, részletes briefben megjelölheted a filmet, és azt is, mi tetszik benne, mit látnál örömmel a saját filmedben.

Különben pedig a fő kérdés mindig az: miért készül a film? Hogy összetévesszenek a másik céggel, vagy hogy megkülönböztesd magadat a konkurenciától?

4. „Legyen ütős!”

 

Ez a mondat a briefben nem képvisel hozzáadott értéket. Viszont ha leírod helyette, hogy mi a kívánt hatás, az már támpontot ad a munkához. Hoztunk erre egy példát:

A Coca-Cola karácsonyi vonatos reklámfilmje tényleg „ütős”, mert erős érzelmeket ébreszt, értékeket közvetít, és ezzel építi a cég brandjét. De hiába szeretsz bele a vonatos ötletbe, ha a Te cégednek nem ez kell, mert Te az értékesítés volumenét szeretnéd növelni.

5. „Kicsi rá a büdzsé, de nektek jó lehet referenciának”

 A jó ügynökségek köszönik, nem gyűjtenek referenciákat, mert van. Ezt a weboldalon szokták feltűntetni, és szerencsés esetben ott is a legjobbak válogatását mutatják csak meg a sok elkészült munkából.

+1 „Ezt most csináljátok meg okosba, aztán majd veletek dolgozunk”

Egy jó ügynökség ügyfélközpontú, és szeret jövőbeli közös munkákban gondolkodni. Ha komolyan gondolod a későbbi közös munkát, nyugodtan elköteleződhetsz írásban is, ezért javasolhatsz keretszerződést: így az ügynökség is kap támpontot, mi alapján számolja a kedvezményt, amire most szükséged van.

Ha támad egy ötleted, írj nekünk – a fenti 5+1 mondaton kívül bármit, és rövid időn belül válaszolunk smile

Korábbi bejegyzéseink

Az aranyórától a nagyfilmes hatásig: a jó drónvideó titkos összetevői

A titkok mindig érdekesek, különleges tudást, izgalmas meglátást hordoznak és éppen ezektől az apró (akár szakmai) titkoktól válik valami érdekesebbé és izgalmasabbá, többé, és erősebbé. Természetes, hogy nekünk is vannak (szakmai) titkaink amiből hármat – hiszen annyi a magyar igazság – elmondunk. Aranyóra, zene, és nagyfilmes technika – ők azok.