Arculat

Az arculati kézikönyv – a céged vizuális márkabibliája

II. rész

2022.07.25

(I. rész: https://blog.animatiqua.com/2022/01/25/az-arculati-kezikonyv-a-ceged-vizualis-markabibliaja-i-resz/)

Az arculati kézikönyv kialakításában – ha már túl vagy a „logó-betűtípus-színek” szent hármasán – ideje továbblépni:

Ha a céged nem nagyvállalat, nem lesz szükséged minden elemre kiterjedő arculati kézikönyvre. Javasolt a saját arculati kézikönyvedet modulárisan felépíteni, mint egy design system alapja. Építsd tovább idővel folyamatosan, így megjelenéseid mindig egységesek és tervezettek lesznek.

Építsd a márkád okosan és költséghatékonyan!

 

Hogy kezdj hozzá a saját arculati kézikönyvednek?

1. lépés

Határozd meg az üzenetedet – ezt szeretnéd kommunikálni vizuálisan is –, illetve ismerd meg a célcsoportodat, mert nekik szeretnéd átadni az üzeneted.

Vizsgáld meg a logódat és a fontkészletedet, hogy ezek milyen mértékben alkalmasak alapnak, amelyre építkezhetsz. Arról, hogy mitől jó egy logó, itt olvashatsz: https://animatiqua.com/blog/2021/12/14/jo-a-ceged-logoja/

 

A GE arculati kézikönyvében például a logó és a tagline elrendezése több változatban is lehetséges:

 

arculati kézikönyv

Kép forrása: https://www.ge.com/

A Coca-Cola arculati kézikönyve pedig az alábbi szabályokat határozza meg a színek és a szlogenek használatáról:

coca cola arculati kézikönyv
coca-cola arculati kézikönyv

2. lépés

Gyűjts inspirációkat! Tekintsd meg a konkurenciádat is, olyan szemmel, hogy az ő kommunikációjuk vajon mennyire egységes.

3. lépés

Határozd meg, hogy elsődlegesen mely felületeken való kommunikációval érdemes az arculati kézikönyvednek foglalkozni. Gondold végig, hogy a céges folyamataid során szükséges-e a névjegykártya (pl. ha vannak értékesítőid, nekik mindenképp célszerű gyártani). Ha több kollégád levelezik a cég nevében, fontos lehet az egységes céges e-mail aláírás vagy logóanimáció : https://blog.animatiqua.com/2021/08/14/egy-jo-logoanimacio-lehet-a-digitalis-kezfogasod/

 

level-arculati kézikönyv

Kommunikálsz-e a közösségi médián keresztül, és ha igen, mely felületeken? Van-e weboldalad, esetleg terméked, annak csomagolása összhangban van-e a kívánt üzenettel? Az online kommunikációhoz elsőre lehet, hogy elég egy digitális kisarculat.

Kép forrása: https://www.otpbank.hu/

4. lépés

Az összegyűjtött anyagok segítségével megkezdődhet egy szoros együttműködés a grafikai tervezést végző ügynökséggel. Jó jel, ha a szakember azzal indít, hogy különböző stílusokat, moodokat mutat neked – ezek alapján tudod kiválasztani, mi áll közelebb az elképzeléseidhez, és a grafikus is könnyebben érti meg, milyen stílusvonalak mentén haladjon tovább.

5. lépés

Az esetleges változtatások és további kérések után az arculati kézikönyved lassan összeáll: kirajzolódnak a szabályrendszerek és a felhasználási irányelvek is.

6. lépés

Kezdd el bevezetni! A munkatársaid számára időmegtakarítás lesz az arculati kézikönyved használata, a céged kommunikációja pedig egységessé válik, és ezzel természetesen épül a branded is.

 

 

Ha segítségre van szükséged, írj nekünk, válaszolunk: a közös munka nálunk egy beszélgetéssel kezdődik

Korábbi bejegyzéseink

Az aranyórától a nagyfilmes hatásig: a jó drónvideó titkos összetevői

A titkok mindig érdekesek, különleges tudást, izgalmas meglátást hordoznak és éppen ezektől az apró (akár szakmai) titkoktól válik valami érdekesebbé és izgalmasabbá, többé, és erősebbé. Természetes, hogy nekünk is vannak (szakmai) titkaink amiből hármat – hiszen annyi a magyar igazság – elmondunk. Aranyóra, zene, és nagyfilmes technika – ők azok.