Videó

Itt és így használd a videómarketinget

(és a hibák)

2022.08.16.

Bár a videómarketing egy szenzációs lehetőség ahhoz, hogy elérd a célcsoportodat és hatékonyan átadd nekik a számodra fontos üzenetet – vigyázat, szokatlanul nyersen fogunk fogalmazni –, a világon semmi értelme nincs, gyakorlatilag pénzégetés, ha nem jól használod. Annak például semmi haszna, ha elkészítesz egy videót, amit aztán soha sehol sem, vagy éppen rosszkor és/vagy rossz helyen használsz. Ahhoz, hogy ne ess ezekbe a hibákba, elmondjuk, mire érdemes figyelned.

Mi az, amit ne tegyél?

 

Az előző cikkünkben kitértünk arra, hogy a videómarketing nem azt jelenti, hogy készítesz egy videót, amit aztán véletlenszerűen feltöltesz valahova, valamikor, valakinek és valamiért.

Ha ezt teszed, akkor néhány hét múlva rendkívül csalódottan fogod konstatálni, hogy bár rengeteg időt és energiát fektettél bele, minőségi, látványos és erős az üzenete, mégis alig nézte meg valaki.

Azt szeretnénk, hogy elégedett légy a videómarketingeddel, ezért összegyűjtöttünk néhány már bevált gyakorlati tanácsot.

 

Videómarketing trükkök és praktikák

 

Amit most írunk, az egyszerre őszinte, abszurd, és első olvasatra alapjaiban rázza meg a marketingről eddig alkotott elképzeléseidet, de tény, hogy a különböző social media platformokon ugyanazok az emberek vannak. Logikus, hiszen valószínűleg te is fent vagy az Instán, a LinkedInen néha (vagy már egyre gyakrabban), használod a TikTokot, böngészel, Facebookozol, honlapokat nézel, és még a YouTube-ot is használod. És ez „csak” az online jelenléted, hiszen mindezek mellett még sétálsz, konferenciákra mész, vezetsz, ülsz a váróteremben stb.

A fentiek alapján van néhány videómarketing alapszabály, amikből össze is szedtünk csokorra valót.

 

 1. Oszd meg minden platformon!

Ahhoz, hogy hatékony legyél, a lehető legtöbb csatornán meg kell osztanod a videódat, hogy biztosan elérd vele a célközönségedet. Ezért nem elég, ha kizárólag egy felületre koncentrálsz, és mondjuk, elkészíttetsz egy hosszú, csodásan vágott, gyönyörű képi világú, zseniális látványelemeket tartalmazó videómarketing anyagot a YouTube-ra, de sehova máshova nem rakod ki, csak oda. Ha van egy jó filmed, tedd be egy részletét például az aláírásodba. (Egy logóanimáció lehet a digitális kézfogásod, erről itt írtunk: https://blog.animatiqua.com/egy-jo-logoanimacio-lehet-a-digitalis-kezfogasod/)

2. A célközönség és az üzenet

Ahogy már írtuk, majdnem minden ember több platformot is használ egyszerre. Logikus lenne egyetlen videót elkészíteni és azt mindenhol megosztani. Logikusnak tűnik ugyan, de ez valójában hibás megközelítés. Egyrészt minden platform más technikai kihívások elé állít (szinte mindenhol eltérő a felbontás, a feltölthető fájl mérete és megengedett hossza), másrészt – érdekes módon – ugyanaz a felhasználó minden platformon mást vár el tőled. Amíg a LinkedInen az öntömjénező és lassú videó, a szép vágás, a mélyebb és komolyabb tartalom a virális, addig a TikTokon pörgősnek kell lenned, gyors vágásokkal, egyszerű üzenetekkel és összességében rövidebbnek is.

3. Ne feledd a weboldalt!

„A cégünk 2010-ben alakult, az alapítói, Béla és én azért találtuk ki, mert észrevettük, hogy senki nem foglalkozik azzal, amivel mi akartunk. Azóta töretlenül fejlődünk és 2012-ben 8, 2019-ben már 12 munkatársunk dolgozik azért, hogy az általunk kínált szolgáltatás a megfelelő minőségben illjen a céges…. bla bla bla”

A mai napig számos cégnek ilyen és ehhez hasonló a bemutatkozó szövege a honlapján, és sok-sok terméknél is hasonlóan unalmas dolgokat találunk. Ehelyett jóval hatékonyabb egy ideillő videó, akár rögtön a nyitóoldalra, a hajtás fölé, tehát arra a részre, amit minden látogató azonnal lát. Íme két kiváló példa rá: https://www.umbroll.hu/ és https://g-smt.hu/

4. Koncentrálj az offline-ra is!     

A 360 fokos integrált videómarketing egyik lényeges eleme, hogy mindenre felkészülsz, még az offline megjelenésekre is. Például kiteheted egy LED-falra a várótermedben vagy az üzletedben, mint ahogyan azt a nagy márkák is csinálják:

 

videomarketing1

Forrás: https://nseledcloud.com/news-blog/led-display-for-shop-windows-shop-window-led-banner-shop-window-digital-advertising/

Beillesztheted egy rövid prezentációba is, kiállításokon pedig a hátteret teszi izgalmassá. Nézd meg, hogy tudja a videómarketing támogatni a rendezvénytechnikát: https://gepberszinpad.com/rendezvenytechnika/projektek/kulteri-es-belteri-led-falak-csereje-az-allee-bevasarlokozpontban

 

Sokkal könnyebb előre átgondolni ezeket a lehetőségeket és elkészíteni egy-egy ilyen verziót is, mint utólag „azonnal, SOS és asap” megvágni, szerkeszteni, újragondolni, újrascriptelni egy már kész videót.

 

Ha a fenti szabályokat betartod, akkor a videómarketinged nemcsak hatékony lesz, hanem szinte a teljes célközönségedet eléred általa. Szívesen segítünk neked ebben, keress minket bizalommal!

Korábbi bejegyzéseink

Az aranyórától a nagyfilmes hatásig: a jó drónvideó titkos összetevői

A titkok mindig érdekesek, különleges tudást, izgalmas meglátást hordoznak és éppen ezektől az apró (akár szakmai) titkoktól válik valami érdekesebbé és izgalmasabbá, többé, és erősebbé. Természetes, hogy nekünk is vannak (szakmai) titkaink amiből hármat – hiszen annyi a magyar igazság – elmondunk. Aranyóra, zene, és nagyfilmes technika – ők azok.